Sernik Ewy na budyniu
Nie ma to jak sernik.
Stały bywalec mieczewskich i czosnowskich spotkań w gronie przyjaciół ;)
zjadany bez opamiętania (męska część grona) kawalek po kawalku. Najlepszy na
drugi dzien.
Przepis bajecznie prosty
i bardzo serowy J Tak jak lubię.
Forma 23-26cm, przy większej bedzie niższy ale równie pyszny
Skladniki na ciasto i
mase serową:
Ciasto do wylozenia formy:
- 100g miękkiego masła
(temp pokojowa)- żadna margaryna (utwardzanym chemicznie roslinnym tłuszczom
mowie NIE)
- 100g cukru- bialy lub
brązowy, raczej nie gruboziarnisty, normalny
- 200g mąki pszennej np.
Lubella lub ostatnio zamiennie stosuje mąkę orkiszową razową- polecam, zdrowsza
i moim zdaniem ciasto jest smaczniejsze
- 1 jajko cale
- plaska lyzeczka proszku
do pieczenia
- większa szczypta soli
Masa serowa:
- 1kg serka twarogowego mielonego- polecam wiaderko kilogramowe firmy Milkland
(dostepne w Tesco)- na tym serku wychodzi najlepiej. Równie dobrze sprawdza się opakowanie 1kg serka
President lub twarogowe serki smietankowe pakowane po 200-250g 3-krotnie
mielone (charakterystycznie pakowane, najpierw w papierek pozniej w woreczek
plastikowy)
- 2-3 jajka cale
- opakowanie budyniu
waniliowego lub smietankowego
- 150g cukru bialego
- opakowanie cukru
waniliowego – polecam cukier waniliowy z prawdziwa wanilia J
To bierzemy się do pracy J
Skladniki na ciasto wszystkie
ze sobą mieszamy i miksujemy.
Dodajemy mąki do momentu w którym ciasto
nie będzie się lepilo do ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 rowne czesci.
Jedną część wykladamy na dno tortownicy, druga czesc wykladamy boki tworząc
taki rant. Boki i spod powinny się ze soba laczyc, dobrze by calosc była
wyrownana i w miare rownej grubosci (wszystko będzie widac po przekrojeniu
sernika i na poszczególnych kawałkach). W cieście wyczuwamy kryształki cukru- nie przejmujemy się tym, tak ma być. Połowa pracy za nami J
Jeżeli ktos ma w domu
prodiż, polecam wyciac z papieru do pieczenia okrągły kawałek którym wykladamy
dno i na to dno wykladamy polowe ciasta. Po upieczeniu, sernik wystarczy nozem
oddzielic od brzegow, przechylic do gory nogami na dłoń i caly latwo wyjdzie z
formy.
Skladniki na mase serowa- proszek budyniowy
delikatnie łączymy z pozostałymi składinkami, nastepnie wszystko miksujemy 1-2 minuty. Przed
dodaniem jajek można mase sprobowac i ewentualnie doslodzic lub dodac
wiecej cukru waniliowego. Gotową masę przelewamy do wylozonej ciastem formy.
Brzegi ciasta dociskamy prostopadle do dna mniej
wiecej do poziomu masy serowej.
W prodizu sernik pieke
godzine, po tym czasie zagladam do niego (serniki na bazie budyniu rosna i
robia się takie wybrzuszone, trzeba uwazac by wierzch się nie przypalil) i
nastawiam na kolejne 15 minut tak by brzegi masy serowej dosc mozno zbrązowiały-
kolor czarny nie jest tu wskazany ;)
W piekarniku nastawiamy
na temperature 200stC, grzanie gora i dol, godzina powinna wystarczyc. Efekt
zbrązowienia również porządany.
Sprawdzanie patykiem
stopnia wypieczenia raczej na niewiele się zda (patyk będzie mokry i nieco
klejący od gorącej masy serowej)- u mnie zawsze zdawaly egzamin mocno zbrazowione
brzegi J
Po upieczeniu sernika,
wylaczam prodiz i trzymam ciasto w zamknieciu jeszcze 30 minut by
zbytnio nie opadlo, pozniej uchylam pokrywe i pozwalam sernikowi naturalnie
ostygnąć.
Gdy ciasto ostygnie
calkowicie, wkladam do lodowki na noc by dobrze się schlodzilo, nastepnego dnia
wykladam na patere- jest wtedy zwiazane, zwarte, ladnie się kroi.
Sernik na bazie mąki pszennej
Sernik na bazie mąki orkiszowej razowej- ciasto wyrażnie ciemniejsze
Sernikowe wariacje:
- z kandyzowana skorka
pomaranczowa, ze słupkami migdałów- wtedy dobieram serek twarogowy smietankowy,
potrojnie mielony, jest gęstszy i lepiej trzyma w sobie skorke, która jest na
calej wysokosci ciasta i nie opada
- z owocami np.
brzoskwinie- owoce ciete na 8semeczki, polozone na dnie, na ciescie, calosc
zalana masa serowa. Warto owoce przedtem osuszyc- szczególnie jeśli uzywamy
odsaczonych, z puszki
- jako seromak- przepis
dokladnie taki jak na sernik, z tym, że dodatkowo w sklepie kupujemy
kilogramowa puszke gotowej masy makowej- polecam Bakallandu. Gdy skorzystamy z masy z puszki, warto po jej
otwarciu odlac oddzielona wode- wtedy nie rozmoczy nam tak bardzo ciasta. Mase
wykladamy na dnie sernika, wyrownujemy, na gore wlewamy mase serowa. Seromak
wyjdzie wyzszy, ciezszy ale przepyszny J To mój standard na święta
- lub seromak mniej
makowy- z masy makowej robimy kuleczki i ukladamy na dnie ciasta, calosc
zalewamy masa serowa. Po przekrojeniu będą widoczne zarysy makowych kuleczek, a
calosc nie będzie tak mocno makowa
- wierzch sernika można
posypac platkami migdalow- sypie więcej niż mniej i w takiej formie caly sernik
piec.
Brzmi pysznie:)patrząc na zdjęcia chce się liznąć monitor. Piecz, fotografuj i pisz:)
OdpowiedzUsuńDzięki Gabrysiu :) będę piekła, fotkowała i wodziła na pokuszenie :))
UsuńPani Ewo, raczej nie jestem dobrą kucharką ale ten serniczek upiekę - wszak to ulubione ciasto męża :). Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPani Bożeno, dziękuję i polecam, przepis prosty a efekt bardzo smaczny :) Odkąd mam ten przepis (dostałam od znajomej z Niemiec) nikt u mnie w domu nie kupuje sernika. Tu wiem co jest w środku, jakie składniki, a te sklepowe często za mało serowe i pełne ulepszaczy. Pozdrawiam :)
Usuń