Keks angielski
odkąd dostałam
przepis od Agnieszki nie kupuję tego ciasta w cukierni tylko sama
je piekę. Ciasto bardzo łatwe w wykonaniu, nie ma co ukrywać, kaloryczne bo na maśle, ale i
zdrowe bo na mące razowej orkiszowej, pożywne bo bogate w bakalie :) Mniam mniam, w sam
raz do popołudniowej niedzielnej kawusi :)
A więc, do roboty!
Potrzebna nam
będzie podłużna forma do babki/keksa, tłuszcz do wysmarowania formy (ja używam
silikonowego pędzelka i odrobiny oliwy z oliwek), tarta bułka do wysypania
natłuszczonej formy.
Można przygotować
również małe foremki do muffinek i upiec muffinkowe keksy (ale uwaga, znikaja
szybciej niz keks z duzej formy.... ;)
Składniki:
- 200g masła-
roztapiamy w garnku na małym ogniu
- 3/4 szklanki
cukru
- 0,5 szklanki mąki
pszennej
- 1 szklanka mąki
razowej orkiszowej (można upiec w całości z 1,5 szklanki mąki pszennej/razowej orkiszowej)
- 3 całe jajka
- 1-2 cukry
waniliowe
- łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- bakalie- zaparzone rodzynki, posiekane orzechy włoskie, słupki
migdałów do ciasta i na wierzch do dekoracji, kandyzowane wiśnie, żurawina
suszona, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, inne bakalie, lukier do ozdoby lub cukier
puder do posypania wierzchu
W większym garnku przetapiamy masło, na bardzo małym ogniu, raz po
raz mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę z
proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy łyżką na jednolitą masę. Dodajemy jajka
i mieszamy mikserem. Do masy dodajemy bakalie w takiej ilość jak lubimy- ja
lubię dużo bakalii :) Ciasto z bakaliami mieszamy ręcznie.
Przekładamy do formy na keksa do ¾ wysokości, pozostała częścią ciasta
napełniamy w połowie formy do muffinek. Piekę ciasto w prodiżu: keksa godzinę, muffinki 40-45minut do zbrązowienia (mniejsze szybciej dopiekają się w środku). Po godzinie
sprawdzam patyczkiem czy keks jest surowy w środku, w razie potrzeby dopiekam
jeszcze kilka-kilkanaście minut. Po wyłączeniu z prądu zostawiam pod
przykryciem by w cieple doszedł.
Keks pieczony w piekarniku: grzanie góra, dół, bez termoobiegu.
Keks pieczony w piekarniku: grzanie góra, dół, bez termoobiegu.
i gorący prosto z prodiża
jeszcze cieplutki :)