niedziela, 24 lutego 2013


Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Skladniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka- nie gotujemy za długo by żółtko nie sciemnialo
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/ oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki chrzanu białego tartego
- 3 łyżeczki  majonezu
- pęczek cienkiego szczypiorku (wąskie łodyżki)
- sól i pieprz do smaku

Do zrobienia tej pysznej domowej pasty jajecznej ze szczypiorkiem zainspirował mnie produkt Lisnera „Pasta jajeczna ze szczypiorkiem”. Kupiłam, sprobowałam, zdarlam naklejke ze składnikami :D i wracajac z pracy do domu wstąpiłam do ulubionego warzywniaka po szczypiorek. Improwizacja jajeczna się udala i to bardzo. Przepis tani, prosty i można go zrobic praktycznie bez wychodzenia z domu. Pastą jajeczną ze szczypiorkiem smarujemy chleb, można tez nia faszerowac ugotowane polówki jajek pozbawione żółtek tzw jajka faszerowane (nakładamy malutka łyżka lub rękawem cukierniczym), dodatkowo posypując szczypiorkiem. Polecam!
Jak zrobic więc taka pastę jajeczna?
W głębokim talerzu (miska raczej się do tego nie nada, jest zbyt okrągła) rozgniatamy widelcem ugotowane jajka, dodajemy olej, chrzan, majonez i rozdrabniamy dalej. Na tym etapie można całość potraktowac blenderem , ja jednak lubie czuć w paście jajecznej kawałki ugotowanego białka- nie uzyskamy tego blendujac całość na gładką mase. Dodajemy posiekany drobno szczypiorek (staramy się go posiekac naprawdę drobno) mieszamy, dodajemy sol i pieprz do smaku.
Z powyższych proporcji uzyskalam ok. 300ml (objętość większego kubka) pasty jajecznej.