Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Skladniki:
- 4 ugotowane na twardo jajka- nie gotujemy za długo by
żółtko nie sciemnialo
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/ oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki chrzanu białego tartego
- 3 łyżeczki majonezu
- pęczek cienkiego szczypiorku (wąskie łodyżki)
- sól i pieprz do smaku
Do zrobienia tej pysznej domowej pasty jajecznej ze
szczypiorkiem zainspirował mnie produkt Lisnera „Pasta jajeczna ze
szczypiorkiem”. Kupiłam, sprobowałam, zdarlam naklejke ze składnikami :D i
wracajac z pracy do domu wstąpiłam do ulubionego warzywniaka po szczypiorek.
Improwizacja jajeczna się udala i to bardzo. Przepis tani, prosty i można go
zrobic praktycznie bez wychodzenia z domu. Pastą jajeczną ze szczypiorkiem smarujemy chleb, można tez nia faszerowac
ugotowane polówki jajek pozbawione żółtek tzw jajka faszerowane (nakładamy
malutka łyżka lub rękawem cukierniczym), dodatkowo posypując szczypiorkiem.
Polecam!
Jak zrobic więc taka pastę jajeczna?
W głębokim talerzu (miska raczej się do tego nie nada, jest
zbyt okrągła) rozgniatamy widelcem ugotowane jajka, dodajemy olej, chrzan,
majonez i rozdrabniamy dalej. Na tym etapie można całość potraktowac blenderem
, ja jednak lubie czuć w paście jajecznej kawałki ugotowanego białka- nie
uzyskamy tego blendujac całość na gładką mase. Dodajemy posiekany drobno
szczypiorek (staramy się go posiekac naprawdę drobno) mieszamy, dodajemy sol i
pieprz do smaku.
Z powyższych proporcji uzyskalam ok. 300ml (objętość
większego kubka) pasty jajecznej.