środa, 1 maja 2013

Pieczywo egipskie

W smaku podobne bardzo do naszego. Rozni je jedynie nieco inny kształt (poza bochenkami i bagietkami) inny kształt, dodatek przypraw. Dominuja bochenki miękkiego chlebka posypane sezamem, makiem, kminkiem i bagietki. Upatrzyłam sobie kosze chrupkiego chlebka, cos na zasadzie przekąsek słonych do piwa- paluchy, trójkąty, słone ciasteczka-krakersy- pychota. 
Na śniadanie serwowane talerze słodkich bułeczek zapiekanych z syropami słodkimi, marmoladami, posypanych wiórkami kokosowymi, z czekoladą, zmielonymi orzechami- od wyboru do koloru :)
W Egipcie, "ulicznym" przysmakiem sa podawane na ciepło bułeczki pity wypełnione pastą z ciepłej fasoli z przyprawami- miałam okazje spróbowac tego przysmaku- rewelacja!! Proste, pożywne bogate w białko i przede wszystkim bardzo tanie. Przemierzając boczne, nieuczeszczane przez turystów arabskie uliczki, miałam okazje podpatrzec jak są wypiekane owe nadmuchane bułeczki- duze i małe. 





Żółw i kobra upieczone z chleba :)



 Słone chlebowe przekąski z dodatkiem sezamu
  Słodkie bułeczki na śniadanie