wtorek, 15 stycznia 2013


Sernik Ewy na budyniu

Nie ma to jak sernik. Stały bywalec mieczewskich i czosnowskich spotkań w gronie przyjaciół ;) zjadany bez opamiętania (męska część grona) kawalek po kawalku. Najlepszy na drugi dzien.

Przepis bajecznie prosty i bardzo serowy J Tak jak lubię.
Forma 23-26cm, przy większej bedzie niższy ale równie pyszny

Skladniki na ciasto i mase serową:

Ciasto do wylozenia formy:
- 100g miękkiego masła (temp pokojowa)- żadna margaryna (utwardzanym chemicznie roslinnym tłuszczom mowie NIE)
- 100g cukru- bialy lub brązowy, raczej nie gruboziarnisty, normalny
- 200g mąki pszennej np. Lubella lub ostatnio zamiennie stosuje mąkę orkiszową razową- polecam, zdrowsza i moim zdaniem ciasto jest smaczniejsze
- 1 jajko cale
- plaska lyzeczka proszku do pieczenia
- większa szczypta soli

Masa serowa:
- 1kg serka twarogowego mielonego- polecam wiaderko kilogramowe firmy Milkland (dostepne w Tesco)- na tym serku wychodzi najlepiej. Równie dobrze sprawdza się opakowanie 1kg serka President lub twarogowe serki smietankowe pakowane po 200-250g 3-krotnie mielone (charakterystycznie pakowane, najpierw w papierek pozniej w woreczek plastikowy)
- 2-3 jajka cale
- opakowanie budyniu waniliowego lub smietankowego
- 150g cukru bialego
- opakowanie cukru waniliowego – polecam cukier waniliowy z prawdziwa wanilia J

To bierzemy się do pracy J

Skladniki na ciasto wszystkie ze sobą mieszamy i miksujemy. Dodajemy mąki do momentu w którym ciasto nie będzie się lepilo do ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 rowne czesci. Jedną część wykladamy na dno tortownicy, druga czesc wykladamy boki tworząc taki rant. Boki i spod powinny się ze soba laczyc, dobrze by calosc była wyrownana i w miare rownej grubosci (wszystko będzie widac po przekrojeniu sernika i na poszczególnych kawałkach). W cieście wyczuwamy kryształki cukru- nie przejmujemy się tym, tak ma być. Połowa pracy za nami J

Jeżeli ktos ma w domu prodiż, polecam wyciac z papieru do pieczenia okrągły kawałek którym wykladamy dno i na to dno wykladamy polowe ciasta. Po upieczeniu, sernik wystarczy nozem oddzielic od brzegow, przechylic do gory nogami na dłoń i caly latwo wyjdzie z formy.

Skladniki na mase serowa- proszek budyniowy delikatnie łączymy z pozostałymi składinkami, nastepnie wszystko miksujemy 1-2 minuty. Przed dodaniem jajek można mase sprobowac i ewentualnie doslodzic lub dodac wiecej cukru waniliowego. Gotową masę przelewamy do wylozonej ciastem formy. Brzegi ciasta dociskamy prostopadle do dna mniej wiecej do poziomu masy serowej.
W prodizu sernik pieke godzine, po tym czasie zagladam do niego (serniki na bazie budyniu rosna i robia się takie wybrzuszone, trzeba uwazac by wierzch się nie przypalil) i nastawiam na kolejne 15 minut tak by brzegi masy serowej dosc mozno zbrązowiały- kolor czarny nie jest tu wskazany ;)
W piekarniku nastawiamy na temperature 200stC, grzanie gora i dol, godzina powinna wystarczyc. Efekt zbrązowienia również porządany.
Sprawdzanie patykiem stopnia wypieczenia raczej na niewiele się zda (patyk będzie mokry i nieco klejący od gorącej masy serowej)- u mnie zawsze zdawaly egzamin mocno zbrazowione brzegi J

Po upieczeniu sernika, wylaczam prodiz i trzymam ciasto w zamknieciu jeszcze 30 minut by zbytnio nie opadlo, pozniej uchylam pokrywe i pozwalam sernikowi naturalnie ostygnąć.
Gdy ciasto ostygnie calkowicie, wkladam do lodowki na noc by dobrze się schlodzilo, nastepnego dnia wykladam na patere- jest wtedy zwiazane, zwarte, ladnie się kroi.

Sernik na bazie mąki pszennej


Sernik na bazie mąki orkiszowej razowej- ciasto wyrażnie ciemniejsze




Sernikowe wariacje:
- z kandyzowana skorka pomaranczowa, ze słupkami migdałów- wtedy dobieram serek twarogowy smietankowy, potrojnie mielony, jest gęstszy i lepiej trzyma w sobie skorke, która jest na calej wysokosci ciasta i nie opada
- z owocami np. brzoskwinie- owoce ciete na 8semeczki, polozone na dnie, na ciescie, calosc zalana masa serowa. Warto owoce przedtem osuszyc- szczególnie jeśli uzywamy odsaczonych, z puszki
- jako seromak- przepis dokladnie taki jak na sernik, z tym, że dodatkowo w sklepie kupujemy kilogramowa puszke gotowej masy makowej- polecam Bakallandu. Gdy skorzystamy z masy z puszki, warto po jej otwarciu odlac oddzielona wode- wtedy nie rozmoczy nam tak bardzo ciasta. Mase wykladamy na dnie sernika, wyrownujemy, na gore wlewamy mase serowa. Seromak wyjdzie wyzszy, ciezszy ale przepyszny J To mój standard na święta
- lub seromak mniej makowy- z masy makowej robimy kuleczki i ukladamy na dnie ciasta, calosc zalewamy masa serowa. Po przekrojeniu będą widoczne zarysy makowych kuleczek, a calosc nie będzie tak mocno makowa
- wierzch sernika można posypac platkami migdalow- sypie więcej niż mniej i w takiej formie caly sernik piec.