niedziela, 22 grudnia 2013

Świąteczne migdały prażone w cukrze i cynamonie

Kilka lat temu, na jednym z poznańskich jarmarków miałam okazje spróbować jak one smakują. W ustach mieszały mi się właściwie tylko trzy smaki: migdału, cukru i cynamonu. Nie może to być więc nic trudnego do zrobienia, więc do dzieła :)

Składniki: 
- migdały niełuskane- 200-300g
- cukier - ok 1,5szklanki
- pół szklanki wody
- 1-2 łyżeczki cynamonu - zależy kto jaką intensywność tej przyprawy lubi. Myslę, że można by też dodac przypraw piernikowych i uzyskać w ten sposób jeszcze bardziej świąteczną przegryzkę. 

Patelnię (raczej większą,  można też robić w woku) stawiamy na średnim gazie, wlewamy wodę i cukier- powinna się zrobić od razu gęsta papka, jeśli nie, dosypujemy troche cukru, oraz cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy 2-3 minutki. Wsypujemy na patelnię umyte wcześniej migdały i zaczynamy kilkunastominutowy proces mieszania wszystkiego razem drewnianą łopatką. Sami zauważycie jak szybko masa cukrowa gęstnieje (woda odparowuje), staje się konsystencji syropu. Cały czas dokladnie mieszamy migdaly. W pewnym momencie, dosłownie z sekundy na sekunde nasz cukrowy syrop zaczyna krystalizowac i cała masa migdałów robi się biaława i sypka -w tym momencie zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy ze sobą migdały. Gdy migdały się trochę przestudzą, wrzucamy całość do sitka z grubymi oczkami i potrząsamy kilkakrotnie nad czystym garnkiem az nadmiar nieprzylepionego do migdałów cukry opadnie (cukier cynamonowy- nie wyrzucamy go, mozemy posypac nim kawe, desery lub zuzyc do innych wypieków). Wystudzone migdały przechowujemy w szczelnym pudelku- nie stracą wtedy na swojej chrupkości ani na cynamonowym aromacie. 
Od dzisiaj więc, nie kupujemy ich tylko robimy je sami :) To zajęcie na nie więcej jak 15-20 minut.
Mozemy w taki sam sposob skarmelizowc inne orzechy. 



 Zaczyna się moment krystalizacji cukru




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz