wtorek, 3 września 2013

Czekoladowe esyfloresy z bakaliami

Przepis bardzo prosty i szybki.

Składniki:
- kilka tabliczek czekolady mlecznej i białej
- mniej wiecej po garści ulubionyc bakalii: rodzynek, żurawiny, migdałów, skórki pomarańczowej, płatków owsianych/kukurydzianych itp.


Kupujemy w sklepie czekolade mleczna oraz biala. Ja kupilam na wieksza foremke 6 czekolad. W kąpieli wodnej roztapiamy czekolade mleczna. Gdy stanie się już całkowicie plynna, dodajemy ulubione dodatki np. rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczowa, płatki owsiane/kukurydziane (przyjemnie chrupie), drobno pokrojone suszone morele/sliwki, słupki lub płatki migdałów itp. Wymieszana mase czekoladowo bakaliową wylewamy do foremki (przyda nam się foremka przynajmniej odrobine gietka: blaszana lub najlepiej silikonowa). Od razu zabieramy się do roztapiania bialej czekolady z która postępujemy tak samo jak z mleczną- dodając ulubionych bakalii. Biała czekolade wylewamy do foremki (lub w kilku jej miejscach). Bierzemy łyżeczkę i jej końcówką staramy się troche wymieszac obie czekolady tworząc esy floresy na powierzchni. Całość wyrownujemy potrząsając foremką i posypujemy ulubionymi bakaliami na powierzchni. Odstawiamy do lodowki do stężenia. Gdy nasza nowa ulepszona czekolada stężeje wyjmujemy ją z foremki, kroimy ostrym nożem na mniejsze porcje i….. smacznego!






1 komentarz: